Vad vi vill
Vi vill att det ska vara lätt för företag och offentliga verksamheter att erbjuda anställda bostäder i form av tidsbegränsade andrahandshyreskontrakt. Tyvärr är så inte fallet idag. Rättsläget är osäkert och allt för begränsande. Det vill vi att regering och riksdag ändrar på genom att införa nya regler i hyreslagstiftningen.
Att kunna attrahera nyckelmedarbetare till specifika orter och uppdrag är helt centralt för svenska företags konkurrenskraft. Allt för ofta misslyckas detta på grund av svårigheter att ordna en bostad till den som ska rekryteras. Sverige har jämfört med andra länder, såsom till exempel Finland, en mycket reglerad hyresbostadsmarknad. Det leder till bostadsbrist och köer som i sin tur skapar rekryteringsproblem för många företag. Som en funktion av bostadsbristen har andrahandshyra av företagslägenheter vuxit fram – och blivit räddningen för många bolag, organisationer och universitet.
I slutet av 2022 kom en dom från Högsta domstolen som kan komma att förvärra problemen för svenska företag att attrahera utländsk kompetens eftersom domen kullkastar flexibiliteten i att snabbt erbjuda bostäder vid rekryteringar.
Ett flertal rapporter har pekat på att en stor andel av företag inom de privata tjänstenäringarna och techsektorn har brist på personal. Behoven av utländsk arbetskraft kommer därmed att öka. Domen från HD riskerar att skapa ett betydande samhällsproblem i och med att det blir svårare för utländsk arbetskraft att bosätta sig i Sverige men också för svensk arbetskraft att flytta inom Sverige för tidsbegränsade uppdrag.
Den osäkerhet som domen medför behöver åtgärdas. För att säkra svenska företags konkurrenskraft är det centralt att regeringen ser över hur en särreglering av företagsbostäder kan utformas för att säkra att det finns tillfälliga bostadslösningar även i framtiden.