Reportage i DN uppmärksammar behovet av företagsbostäder

Undantag i hyreslagstiftningen är en nödvändighet för att företag ska kunna attrahera och anställa internationell arbetskraft.

Ett tydligt exempel är paret Rodney och Maria Dullaghan från Irland. Paret kom till Sverige 2017 när Rodney blev erbjuden ett jobb på Spotify. I en intervju med DN berättar de att det största bekymret för att en flytt skulle bli aktuell var att ordna en bostad.

– Vi visste att bostadsmarknaden i Stockholm var svår, berättar Maria Dullaghan.

Lösningen på problemet blev att Spotify skrev ett kontrakt med vårt medlemsföretag Be Resident. Utöver boende har paret fått hjälp med nödvändigheter som att ordna bankkonton, kontakt med Skatteverket och att ta sig igenom övrig byråkrati.

Flytten till Stockholm har varit lyckad. Och det är inte bara Spotify som vunnit på den. Familjen har bestämt sig för att stanna i Sverige och när paret beskriver de fördelar flytten fört med sig lyfter de särskilt fram barnens skolgång. Maria berättar att i Irland fick paret betala en mindre förmögenhet för barnens skoluniformer och skollitteratur. När hon frågade barnens lärare i Stockholm vad hon behövde köpa till dem blev svaret: en vattenflaska.

Framtiden för framgångssagor likt Dullaghans är dock osäker. För knappt ett år sen kom en dom från Högsta domstolen som skapar osäkerheter kring företagsuthyrning. Risken är överhängande att Sverige går miste om eftertraktad specialistkompetens.

– Det här har skapat, vill jag säga, en katastrofal situation där de inte går att tillhandahålla tillfälliga bostäder till företag. I konkurrens med övriga Europa, Asien och USA kommer vi inte kunna få hit någon för att de inte kan få någonstans att bo, säger Niclas Blåklinth, vd för vårt medlemsföretag Be Resident, till DN.

Men än finns det fortfarande möjligheter att undvika en sådan situation.

– Vi menar att det krävs ett undantag i hyreslagstiftningen. Man ska kunna hyra ut till företag under en begränsad tid utan att drabbas av besittningsskydd och liknande, säger Niclas Blåklinth.

Läs gärna artiklarna i DN om paret Dullaghan och intervjun med Niclas Blåklinth.