Bostadssituationen i Göteborg – ett hinder för kompetensförsörjning
Den rådande bostadssituationen i Göteborg är ett stort problem för företag som vill attrahera och behålla talanger, både från Sverige och utlandet. I artikeln från Västsvenska Handelskammaren lyfts bostadsutmaningarna fram som ett allvarligt hinder för tillväxt och kompetensförsörjning.
För oss på Företagsbostadsbolagen är detta en viktig fråga. Våra kunder, företag som rekryterar kvalificerad arbetskraft, är beroende av att kunna erbjuda tillfälliga och flexibla boendelösningar. Företagsbostäder fyller ett viktigt tomrum på marknaden, där vanliga hyresrätter inte alltid kan möta efterfrågan på korttidsboenden med hög servicenivå.
För att Göteborg och andra växande städer ska fortsätta vara konkurrenskraftiga behöver bostadsmarknaden bli mer flexibel. Vi ser företagsbostäder som en del av lösningen, särskilt när företagen kämpar för att locka internationella talanger till regionen. Vi har idag alltså en dålig situation för kompetensförsörjningen, men riskerar att få en katastrofal om inte lagstiftningen ändras.
Läs mer om Göteborgs bostadssituation här: https://www.vastsvenskahandelskammaren.se/artiklar/bostadssituationen-i-goteborg/
#Bostadskrisen #Göteborg #Kompetensförsörjning #Företagsbostäder #Tillväxt #Hyresmarknad
Utredningen om att underlätta företagsuthyrning uppmärksammas
Regeringen har nyligen föreslagit att hyresvärdar ska få rätt att ta betalt för gemensamma ytor i hyresfastigheter samt att utreda hur uthyrning till företag kan underlättas. Detta kan få stor påverkan på kompetensförsörjningen, men också skapa nya möjligheter för flexibilitet och service.
För Företagsbostadsbolagen, som hanterar korttidsboenden med hög servicenivå för företag och deras anställda, kan detta innebära att våra boenden blir ännu mer anpassade till företagens behov av flexibla lösningar.
Vi följer utvecklingen noga och ser fram emot att se hur detta kan stötta vår verksamhet och Sveriges kompetensförsörjning.
Läs mer om regeringens förslag här: https://www.tv4play.se/klipp/b97f3d66fb2b75c523be/video-regeringen-vill-att-hyresvardar-ska-fa-betalt-for-gemensamma-ytor
#Bostadspolitik #Företagsbostäder #Hyresmarknad #Kompetensförsörjning
FBB intervjuas om regeringens tilläggsdirektiv
Regeringen presenterade nyligen ett utökat uppdrag för en utredning att föreslå regeländringar för att underlätta uthyrning av företagsbostäder. Förslaget, som välkomnas av FBB, fick i veckan kritik av Per Bolunds tidigare statssekreterare Elin Olsson som också ledde utredningen Bättre information om hyresbostäder – kartläggning av andrahandsmarknaden och ett förbättrat lägenhetsregister.
Trots det allvarliga läget på bostadsmarknaden där många företag har fått allt svårare att rekrytera till följd av snåriga regelverk och låg flexibilitet pekade Olsson på att Sverige riskerar att "bygga upp en ganska stor bostadssektor med väldigt höga hyror, som helt enkelt inte kan prövas på ett rimligt sätt".
FBB delar inte Olssons bild och ordförande Niclas Blåklinth utvecklar FBB:s inställning i en uppföljande artikel i Altinget.
- Detta är ett sätt kunna behålla hyreslagstiftningen men göra nödvändiga justeringar för att klara kompetensförsörjningen.
Niclas Blåklinth håller heller inte med om att ett undantag för företagslägenheter riskerar att driva upp hyror i övriga beståndet.
- Den skulle jag säga är i princip obefintlig för detta är två helt olika delar av marknaden. Det vi vill ha är väldigt tydligt avgränsat att det ska gälla företag och deras anställda och att det ska gälla för en begränsad period, så vi ser inte det överhuvud taget.
Artikeln med Niclas Blåklinth finns att läsa i sin helhet på Altinget.se.
Regeringen tillsätter utredning för att underlätta för företagslägenheter
Regeringen meddelade nyligen att utredningen om enklare privatuthyrning och ändring av presumtionshyror får ett tilläggsdirektiv att bland annat föreslå hur de hyresrättsliga reglerna kan ändras för att underlätta uthyrning av företagsbostäder. Syftet med utredningen är enligt regeringen att underlätta för företag att rekrytera personal och att göra det lättare för enskilda att flytta dit det finns arbeten.
Justitieminister Gunnar Strömmer kommenterade det utökade uppdraget.
- För att underlätta för företag att rekrytera personal med rätt kompetens finns det ett behov av att kunna erbjuda tillfälliga och flexibla bostadslösningar. Det är viktigt för svensk arbetsmarknad och svenska företags konkurrenskraft.
Beslutet att utöka utredningens uppdrag tas emot med stor glädje hos FBB.
- Det här är ett mycket välkommet beslut från regeringens sida. Sedan rättsläget förändrades mot slutet av 2022 har det varit mycket svårt för oss att verka. I slutändan är det Sverige som förlorar på detta eftersom många företag är i stort behov av våra tjänster för att kunna rekrytera specialistkompetens, både inom landet och från utlandet, säger FBB:s ordförande Niclas Blåklinth.
I samband med tilläggsdirektivet får utredningen förlängd tid. Uppdraget ska nu slutredovisas den 2 maj 2025 och FBB har siktet inställt på att bidra konstruktivt till utredningen.
- Vi kommer inom kort att träffa utredningen för att ge vår bild av branschen och våra kunders behov. Vi ser också fram emot att diskutera möjliga vägar framåt och tillsammans med utredningen arbeta för att företagslägenheter ska få ett specifikt undantag i lagstiftningen.