Bopolpodden med Lennart Weiss sammanfattar rättsliga läget och åtgärder som krävs

En kort men väl sammanfattad genomgång av Lennart Weiss av det rättsliga läget för företagsbostäder där han ser att rättsfallet med "Zlatantvisten" belyser oklarheter i hyreslagstifningen och att det är i behov av ett förtydligande hur företagsbostäder ska kunna fungera framåt. Han förklarar vidare att det finns ett behov av företagsbostäder, men att det är svårt att bedriva verksamheten och att lagstiftaren behöver kliva in här. "Vi behöver bostäder för olika syften, måste fungera för sociala syften och måste även fungera även för arbetsmarknaden.

Som Lennart Weiss beskriver här så finns det ett viktigt och legitimt behov för företagsbostäder om vi inte ska riskera vår kompetensförsörjning. Nu är vår förhoppning att lagstiftningen ska klargöras via utredningen som pågår just nu och göra det långsiktigt hållbart att kunna erbjuda företagsbostäder. Då kommer även överbelastningen av våra domstolar sluta och företag som försöker nyttja den otydliga situationen för egen vinning inte längre kan göra det.

 

https://www.bostadspolitik.se/2024/11/29/veckans-aktuellt-v48-zlatantvist-kofusk-grov-kriminalitet-och-sagade-myndigheter/


Brist på korttidsboende för personal hotar verksamheten i företag, myndigheter och organisationer

 

Debattartikel: Brist på korttidsboenden hotar företagens och myndigheternas kompetensförsörjning

I en nyligen publicerad debattartikel på Bostadspolitik.se lyfter vi på Företagsbostadsbolagen (FBB) en kritisk fråga för svensk arbetsmarknad: den allvarliga bristen på korttidsboenden för företag, myndigheter och organisationer som rekryterar arbetskraft. Denna brist hotar verksamheter inom flera viktiga sektorer och försvårar Sveriges konkurrenskraft på den globala arbetsmarknaden.

Vi betonar att korttidsboenden är en nödvändig del för företag som snabbt behöver erbjuda tillfälliga bostäder för sin personal. Med nuvarande hyreslagstiftning blir det svårt att möta detta behov, då den är utformad för långsiktigt boende och inte anpassad för den flexibilitet som företagsbostäder kräver.

I artikeln förklarar vi hur FBB arbetar för att öka förståelsen för vikten av dessa boenden och varför en förändring i hyresreglerna är nödvändig. Bristen på tillgängliga korttidsboenden för personal hindrar inte bara företagens möjligheter att rekrytera internationell kompetens, utan hotar även utvecklingen av viktiga sektorer som vård, teknik och industri.

Läs mer om våra tankar och lösningar på denna viktiga fråga i debattartikeln här.

#Företagsbostäder #Kompetensförsörjning #Bostadspolitik #Hyresmarknad

https://www.bostadspolitik.se/2024/10/15/brist-pa-korttidsboende-for-personal-hotar-verksamheten-i-foretag-myndigheter-och-organisationer/

 


Bostadssituationen i Göteborg – ett hinder för kompetensförsörjning

Den rådande bostadssituationen i Göteborg är ett stort problem för företag som vill attrahera och behålla talanger, både från Sverige och utlandet. I artikeln från Västsvenska Handelskammaren lyfts bostadsutmaningarna fram som ett allvarligt hinder för tillväxt och kompetensförsörjning.

För oss på Företagsbostadsbolagen är detta en viktig fråga. Våra kunder, företag som rekryterar kvalificerad arbetskraft, är beroende av att kunna erbjuda tillfälliga och flexibla boendelösningar. Företagsbostäder fyller ett viktigt tomrum på marknaden, där vanliga hyresrätter inte alltid kan möta efterfrågan på korttidsboenden med hög servicenivå.

För att Göteborg och andra växande städer ska fortsätta vara konkurrenskraftiga behöver bostadsmarknaden bli mer flexibel. Vi ser företagsbostäder som en del av lösningen, särskilt när företagen kämpar för att locka internationella talanger till regionen. Vi har idag alltså en dålig situation för kompetensförsörjningen, men riskerar att få en katastrofal om inte lagstiftningen ändras.

Läs mer om Göteborgs bostadssituation här: https://www.vastsvenskahandelskammaren.se/artiklar/bostadssituationen-i-goteborg/

#Bostadskrisen #Göteborg #Kompetensförsörjning #Företagsbostäder #Tillväxt #Hyresmarknad


Utredningen om att underlätta företagsuthyrning uppmärksammas

Regeringen har nyligen föreslagit att hyresvärdar ska få rätt att ta betalt för gemensamma ytor i hyresfastigheter samt att utreda hur uthyrning till företag kan underlättas. Detta kan få stor påverkan på kompetensförsörjningen, men också skapa nya möjligheter för flexibilitet och service.

För Företagsbostadsbolagen, som hanterar korttidsboenden med hög servicenivå för företag och deras anställda, kan detta innebära att våra boenden blir ännu mer anpassade till företagens behov av flexibla lösningar.

Vi följer utvecklingen noga och ser fram emot att se hur detta kan stötta vår verksamhet och Sveriges kompetensförsörjning.

Läs mer om regeringens förslag här: https://www.tv4play.se/klipp/b97f3d66fb2b75c523be/video-regeringen-vill-att-hyresvardar-ska-fa-betalt-for-gemensamma-ytor
Bostadspolitik Företagsbostäder Hyresmarknad Kompetensförsörjning


FBB intervjuas om regeringens tilläggsdirektiv

Regeringen presenterade nyligen ett utökat uppdrag för en utredning att föreslå regeländringar för att underlätta uthyrning av företagsbostäder. Förslaget, som välkomnas av FBB, fick i veckan kritik av Per Bolunds tidigare statssekreterare Elin Olsson som också ledde utredningen Bättre information om hyresbostäder – kartläggning av andrahandsmarknaden och ett förbättrat lägenhetsregister.

Trots det allvarliga läget på bostadsmarknaden där många företag har fått allt svårare att rekrytera till följd av snåriga regelverk och låg flexibilitet pekade Olsson på att  Sverige riskerar att "bygga upp en ganska stor bostadssektor med väldigt höga hyror, som helt enkelt inte kan prövas på ett rimligt sätt".

FBB delar inte Olssons bild och ordförande Niclas Blåklinth utvecklar FBB:s inställning i en uppföljande artikel i Altinget.

- Detta är ett sätt kunna behålla hyreslagstiftningen men göra nödvändiga justeringar för att klara kompetensförsörjningen.

Niclas Blåklinth håller heller inte med om att ett undantag för företagslägenheter riskerar att driva upp hyror i övriga beståndet.

 

- Den skulle jag säga är i princip obefintlig för detta är två helt olika delar av marknaden. Det vi vill ha är väldigt tydligt avgränsat att det ska gälla företag och deras anställda och att det ska gälla för en begränsad period, så vi ser inte det överhuvud taget.

Artikeln med Niclas Blåklinth finns att läsa i sin helhet på Altinget.se.


Regeringen tillsätter utredning för att underlätta för företagslägenheter

Regeringen meddelade nyligen att utredningen om enklare privatuthyrning och ändring av presumtionshyror får ett tilläggsdirektiv att bland annat föreslå hur de hyresrättsliga reglerna kan ändras för att underlätta uthyrning av företagsbostäder. Syftet med utredningen är enligt regeringen att underlätta för företag att rekrytera personal och att göra det lättare för enskilda att flytta dit det finns arbeten.

Justitieminister Gunnar Strömmer kommenterade det utökade uppdraget.

- För att underlätta för företag att rekrytera personal med rätt kompetens finns det ett behov av att kunna erbjuda tillfälliga och flexibla bostadslösningar. Det är viktigt för svensk arbetsmarknad och svenska företags konkurrenskraft.

Beslutet att utöka utredningens uppdrag tas emot med stor glädje hos FBB.

- Det här är ett mycket välkommet beslut från regeringens sida. Sedan rättsläget förändrades mot slutet av 2022 har det varit mycket svårt för oss att verka. I slutändan är det Sverige som förlorar på detta eftersom många företag är i stort behov av våra tjänster för att kunna rekrytera specialistkompetens, både inom landet och från utlandet, säger FBB:s ordförande Niclas Blåklinth.

I samband med tilläggsdirektivet får utredningen förlängd tid. Uppdraget ska nu slutredovisas den 2 maj 2025 och FBB har siktet inställt på att bidra konstruktivt till utredningen.

- Vi kommer inom kort att träffa utredningen för att ge vår bild av branschen och våra kunders behov. Vi ser också fram emot att diskutera möjliga vägar framåt och tillsammans med utredningen arbeta för att företagslägenheter ska få ett specifikt undantag i lagstiftningen.


FBB uppmärksammas av SVT

Idag deltar FBB:s ordförande och talesperson Niclas Blåklinth i ett inslag på SVT där frågan om företagsbostäders framtid lyfts fram. På grund av rättsliga beslut under de senaste åren har möjligheten att hyra ut tillfälliga bostäder till företag blivit kraftigt begränsad, eller i vissa fall helt omöjliggjord.

Denna utveckling utgör ett akut hot mot Sveriges förmåga att rekrytera nödvändig kompetens från utlandet. För företag inom sektorer som IT, ingenjörsyrken, batteritillverkning, bygg och vård, samt för försäkringsbolag och organisationer, är möjligheten att erbjuda tillfälliga boenden avgörande för att kunna attrahera och behålla kvalificerad personal.

FBB arbetar aktivt för att hitta lösningar på dessa utmaningar och för att säkerställa att företag fortsatt kan möta sina kompetensbehov på en global arbetsmarknad.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Niclas Blåklinth

niclas@beresident.se

FBB i SVT

 

 


Bostadsbristen hotar Sveriges konkurrenskraft: Ny lösning kan bli avgörande

På onsdagen anordnade Företagsbostadsbolagen Almedalsseminariet ”Företagslägenheter - en central ventil för företags rekryteringsmöjligheter”. Under seminariet diskuterades Sveriges akuta bostadsutmaningar och dess påverkan på landets konkurrenskraft. Flera talare från både näringslivet och politiken betonade behovet av att hitta nya lösningar för att möta den växande efterfrågan på bostäder, särskilt för internationell arbetskraft.

Företagsbostadsbolagen inledde diskussionen med att understryka det stora behovet av företagslägenheter som finns från näringslivets håll. FBB betonade också det den akuta situation som uppstått till följd av HD-domen som i praktiken omöjliggör för gruppens medlemsföretag att verka.

- Trots att rättsläget förändrats kraftigt sedan HD-domen ser vi en fortsatt hög efterfrågan på våra tjänster. Många företag beskriver stora svårigheter att klara av att rekrytera spetskompetens om de inte samtidigt kan erbjuda en paketlösning där bostaden utgör en viktig del i det paketet, sa Niclas Blåklinth, vd på Be Resident.

”Detta är viktigt på riktigt”

Diskussionen fortsatte med företrädare från näringslivet.

Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen underströk behovet av att rekrytera talanger utanför Sverige för att bibehålla den svenska konkurrenskraften.

- Till skillnad från andra länder har Sverige saknat en ventil för att attrahera specialistkompetens. Nu när vi fått en sådan ventil på plats behöver dessa människor någonstans att bo. Detta är nästa stora utmaning för att attrahera och behålla kompetens. Klarar vi inte detta står vi inför en katastrof där investeringar flyttar till andra länder. Detta är viktigt på riktigt, sa Bourelius.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, uttryckte sin oro över att bostadsmarknaden inte fungerar som en naturlig del av arbetsmarknaden.

- I Sverige är det ägda bostäder som är tillgängliga, men hyresmarknaden är stängd. Detta är unikt för Sverige jämfört med andra länder. Företagslägenheter fyller därför ett extremt viktigt behov och vi måste antingen skapa en permanent ventil eller omreglera marknaden, sa Weiss och poängterade att marknaden skulle bli billigare med en omreglering.

Fredrik Kopsch, chefsekonom på Timbro, pekade på de systemfel som präglar den svenska hyresmarknaden.

- Dagens system tvingar egentligen alla att försöka kringgå systemet. Dagens kötider är orättvisa och drabbar framför allt yngre personer. I andra länder är bostadsmarknaden betydligt mer flexibel och i Finland kan du få en lägenhet på 10 minuter, medan det i Sverige kan ta flera månader, sa Kopsch.

Större reformer får inte hindra nödvändiga åtgärder

Seminariet avslutades med en diskussion mellan Mikael Eskilandersson (SD), vice ordförande i civilutskottet och David Josefsson (M), kommittéordförande för Moderaterna i civilutskottet. Båda betonade behovet av reformer på hyresmarknaden, och även om deras förslag på lösningar skilde sig något var båda överens om att lagstiftningen för att möjliggöra företagsbostäder behöver justeras för att möta behoven på arbetsmarknaden.

Den grundläggande inställningen från Moderaterna är att hyresregleringen behöver ses över, men Josefsson påpekade att det inte får bli en prestigefråga som håller tillbaka andra mindre förändringar.

- Större reformer får inte hindra nödvändiga åtgärder. Ventiler och lösningar likt den som FBB föreslagit behövs för att attrahera och behålla internationell kompetens, sa han.

Seminariet avslutades med en enighet om att bostadsproblematiken är kritisk för Sveriges framtida konkurrenskraft. Utan en fungerande bostadsmarknad riskerar Sverige att förlora investeringar och talanger till andra länder.


Välkommen på FBB:s seminarium i Almedalen

Med bara en knapp vecka kvar till en spännande Almedalsvecka önskar vi välkomna er till FBB:s seminarium i Almedalen!

På onsdagen den 26 juni anordnar vi ett seminarium om läget på bostadsmarknaden.

Hör Fredrik Kopsch, chefsekonom, Timbro, Joakim Bourelius, näringspolitisk chef, Innovationsföretagen och Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke Sverige diskutera förutsättningarna på bostadsmarknaden och kompetenstunga företags behov av tjänsten.

Seminariet avslutas med en diskussion med David Josefsson, Riksdagsledamot, Moderaterna och Mikael Eskilandersson, Riksdagsledamot, Sverigedemokraterna om vad politiken planerar framåt.

Tid och plats: 26 juni 09.30-10.30, B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "B15".

Mer information om seminariet hittar ni här: https://www.almedalsveckan.info/program/70733

Varmt välkomna! /Team FBB


Kompetensförsörjningen kräver fungerande bostadsmarknad

Företag och offentliga verksamheter kämpar med att rekrytera rätt kompetens till rätt plats, och lösningar behövs. I en debattartikel det liberala nyhetsmagasinet NU vädjar vi som representanter för Företagsbostadsbolagen (FBB) till Liberalerna och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson att agera.

Svenska företag, i synnerhet i och nära större städer, lider av brist på rätt kompetens. En viktig faktor är bostadsmarknadens påverkan, där tillgång till bostäder blir avgörande för att attrahera nödvändig kompetens och möjliggöra företagstillväxt. Passivitet från regeringens sida riskerar att försvåra företagens möjligheter att tillhandahålla nödvändiga bostäder för sin personal, vilket i sin tur kan påverka svensk konkurrenskraft negativt.

En balans mellan behovet av seriös företagsuthyrning och skyddet för hyresgästerna behöver upprätthållas. Det är avgörande att lagstiftningen anpassas för att möjliggöra fortsatt tillgång till personalbostäder och därigenom säkerställa svenskt näringslivs konkurrenskraft. Bostadsmarknaden måste helt enkelt bli bättre anpassad utifrån den förändrade arbetsmarknaden.